Sağlık

Arpacık Nedir ? Sebepleri ve Tedavisi

Arpacık genel olarak göz çevresinde bulunan kirpik kıllarının köklerinin iltihap kapması sonucunda küçük bir şişkinlik halinde ortaya çıkan bir enfeksiyondur. Sivilceye benzer ve içi irin(iltihap) dolu bir şişliktir. Gözün kapaklarından alt veya üst herhangi birinde ortaya çıkabilen bu hastalık genel olarak üst göz kapağında görülür. Genel olarak belirtisi kızarıklık, ağrı, açma kapama sırasında oluşan batma hissidir. Arpacık ilaçlı tedavisi oldukça kolay olan bir hastalık olduğu gibi ortalama olarak 1 hafta içinde kendisi de geçen bir hastalıktır. Tıp dilindeki adı “Göz Sili Enfeksiyonu” olan bu hastalık toplumda ise “İt Dirseği” olarak adlandırılmaktadır. Toplumda oldukça sık görülen bu rahatsızlık vücuda giren mikroplar, tozlar , aşırı stres altında çalışmadan veya iç sebeplerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Hastalık ortaya çıktıktan sonra tedavi uygulanması hastalığın kısa sürede geçmesini sağlarken dikkat edilmemesi durumlarında ise cerrahi müdahaleye kadar gidebilmektedir.

 

arpacikArpacığın Oluşumu ; Arpacık her ne kadar çevre etkisi ile oluşumu gerçekleşse de çoğunlukla iç sebeplerden dolayı meydana gelmektedir. Kişide bağışıklık sistemi, direnç düşük ise eğer vücudumuzda bulunan bakteriler harekete geçmek için uygun anı yakalamış olurlar. Örnek vermek gerekirse ; Kişinin vücut direncinin çok düşük olduğunu ve çok uzun süreli uykusuzluk yaşadığını düşünürsek bakteriler göze vurarak arpacık çıkmasına neden olabilirler. Temiz olmayan ortamlarda bulunmak arpacık çıkma riskini arttırmaktadır fakat bilinmesi gereken şudur ki , temiz olmayan ortamda bulunduğumuzda dışarıdan mikrop almış oluruz fakat asıl sebep vücut direncimizin bu mikroba karşı koyamamasından kaynaklanır. Yani arpacık bir direnç sistemi sorunudur. Arpacık etkilediği gözkapağı bezlerine göre ikiye ayrılır :

 

Dış ArpacıkGöz kapağının dışında kirpiklerimizin bağlı olduğu yağ bezleri bulunmaktadır. Bu yağ bezleri göz yüzeyi için koruyucu madde görevi gören sebum sağlarlar. Bazen bu bezlerin dışa açılan gözenekleri tıkanır ve bu durum “dış arpacığa” neden olur. 

 

İç Arpacık  : Göz kapağımızın iç kısımında ise “meibom bezleri” denilen bir çok bez vardır. Bu bezlerde yağ bezleri olmaktadırlar. Ancak bağlantı noktaları kirpikler değildir. Göz kapağımızın arka yüzüne bakarlar. Bu kısımda oluşabilecek bir tıkanıklık veya enfeksiyona ise “iç arpacık“  denir.

 

arpacik2ARPACIK SEBEPLERİ NELERDİR ?
  • Göz Kapağındaki Yağ Bezlerinde Enfeksiyon
  • Vitamin Eksikliği
  • Göze Sürülen Kozmetik Maddelerin iyi silinmemesi
  • Blefarit( göz kapağı iltihabı )
  • Stafilokok Bakteri
  • Ergenlik döneminde bulunmak
  • Fiziksel uygunluk
  • El ve göz temizliğine dikkat etmemek
  • Yağlı beslenme
  • Bağışıklık sisteminin zayıf düşmesi
  • Cilt hastalıklarından bazıları ( akne rozasea, seboreik dermatit )
İlginizi Çekebilir  Kanserden Korunmak İçin Nasıl Önlemler Alınabilir?

gibi ..

 

Blefarit ( göz kapağı iltihabı ) ; Eğer aileden gelen bir kronik blefarit şikayetiniz varsa bu göz kapağında bulunan yağ bezlerinin bakterilerden dolayı sık sık tıkanması sonucu oluşmaktadır. Bu da gözdeki arpacık çıkma riskini arttırmaktadır.

 

Stafilokok Bakteri ; Genel olarak arpacık rahatsızlığının ortaya çıkmasındaki en büyük pay bu bakterilere aittir . Çoğunlukla kişinin burnunda bulunan bu bakterinin göze bulaşması çok zor değildir. Burnu temizledikten sonra eller yıkanmadan yüz veya göz çevresine dokunulursa bu bakterilerin göze bulaşması için en iyi ortamı yaratmış olur. Böylelikle bakteriler gözde enfeksiyon oluşturarak arpacık çıkmasına sebep olmuş olurlar. 

 

ARPACIK TEDAVİSİ NELERDİR ?

Arpacık çoğunlukla herhangi bir ilaca veya tedaviye gerek kalmadan 1-1,5 hafta içerisinde kendiliğinden geçen bir rahatsızlıktır. Arpacığın içindeki iltihabın boşalması ile arpacık kendiliğinden geçmiş olur. 1 hafta sonunda gözdeki arpacık hala iyileşme belirtisi göstermediyse doktora gitmek rahatsızlığın kısa sürede tedavisini gerçekleştirmek için oldukça önemlidir.

 

  • Bazı Tedavi Yöntemleri ;
    • Sıcak Kompres : Temiz bir bez veya havlu sıcak suyla ıslatılır( suyun gözü yakmayacak ısıda olmasına dikkat edilir ). Islattığımız bez arpacığın çıktığı bölgeye göze bastırıp ağrı yapılmayacak şekilde 5-10 dakika tutulur. Günde 4-5 seans uygulanabilir. Sıcak kompres arpacık içinde bulunan iltihabın dışarı akmasını kolaylaştırır ve iyileşme sürecini hızlandırır. Göz etrafını da sıcak suyla ıslattığımız bezle silmek göz çevresinde de dezenfekte sağlayarak arpacığın bakteri kaynağını kesmeye yardımcı olur. Arpacığa kirli ellerle dokunmamak, sıkmaya çalışmamak oldukça önemlidir.
    • Antibiyotik Tedavisi : Bazı arpacık enfeksiyon durumlarında ise enfeksiyonun daha çabuk iyileşmesi ve arpacığın geçmesi için hap veya damla şeklinde antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Antibiyotik tedavisi kesinlikle doktor kontrolünde uygulanmalıdır. 
    • Cerrahi Müdahale : Arpacık kendisi yeterli süre sonunda iyileşmiyorsa ve enfeksiyon durumu ilaçla da tedavi edilebilecek durumda değil ise bu durumda doktor ufak bir cerrahi müdahele ile iltihabın boşaltılması gerektiğini söyleyebilir. 

sorulab

Uzun yıllardır bilgisayarla uğraşsam da, makale yazmaya 2012 yılında kazandığım Üniversite ile başladım. Okul hayatım boyunca yazdığım makalelerin bir çok faydasını gördüğümde, bunu siz okurlarımla paylaşmak istedim.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu